aktualność

Mała Wielkanoc

Opublikowano: 05/04/2013

XXIX Konkurs na Tradycyjne Potrawy Wielkanocne "Mała Wielkanoc" odbył się w sobotę 6 kwietnia. Gospodarzem spotkania był Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Lubawce. Prezentacje stołów wielkanocnych ze zwyczajowymi potrawami i ozdobami świątecznymi przygotowały zespoły folklorystyczne z terenu polsko-czeskiego pogranicza.

Potrawy, pieśni i obrzędy związane z okresem Wielkiego Postu oraz Świętami Wielkiej Nocy oceniło jury w składzie dr Maria Gołubkow, przewodnicząca komisji (etnolog, wieloletnia dyrektor Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu) i dr Kazimierz Pudło, etnolog, regionalista, wykładowca akademicki. Ocenie podlegały przede wszystkim: zgodność z tradycją, dobór potraw, walory smakowe i estetyczne sporządzanych dań, sposób przygotowania i przystrojenia stołu wielkanocnego oraz sposób użycia roślin dekoracyjnych. W przypadku "święconki" także rodzaj użytego pojemnika.

W konkusrie wzięły udział zespoły: "Żeliszowianki" z Żeliszowa, "Podgórzanki" z Podgórek, "Lubiechowianki" z Lubiechowej, "Dobkowianki" z Dobkowa, "Sokołowianki" z Sokołowca, Zespół z Ocic, "Zgoda" z Chełmska Śląskiego i "Wrzos" z Lubawki.

Jury przynało dwie równorzędne nagrody dla zespołów "Dobkowianki" i "Sokołowianki". Drugie miejsca otrzymały "Lubiechowianki" i zespół z Ocic. Trzecie miejsce zajęły: lubawski "Wrzos", chełmska "Zgoda" oraz "Żeliszowianki" i "Podgórzanki". 

Jury oceniało również poszczególne potrawy. Za gołąbki z gęsi nagrodę otrzymała Agnieszka Dobroń (Sokołowianki). Krystyna Król (Żeliszowianki) nagrodzona została za szynkę z kością, Bożena Kalabińska (Zgoda) - mazurki zdobione, Maria Banda (Wrzos) - serek stanisławowski, Katarzyna Jakieła (Ocice) - papryka faszerowana, zespoły Ocice i Zgoda za palmę, Anna Fiedosewicz (Lubiechowianki) - ciasto z baziami, Agnieszka Dobroń (Sokołowianki) - schab w galarecie, Danuta Jarczewska (Zgoda) - pasha, Janina Świderska (Dobkowianki) - ozdoba na słoninie święconki, Eleonora Biegacz (Ocice) - duże pisanki, Krystyna Maj (Wrzos) - mazurek, Aleksandra Matuszak (Lubiechowianki) - pisanki i kraszanki, Helena Ozga (Dobkowianki) - symboliczne drobne wypieki wielkanocne, Józefa Zembol (Podgórzanki) - bułeczki ze zwierzętami, Mariola Mrozik, Czesława Kania (Podgórzanki) - przybranie stołu, Katarzyna i Bronisława Kuchmister - kulebiak, Janina Mozgwa (Żeliszowianki) - owies z jajami.